Jak zrobić grill murowany z cegły lub kamienia?
Grill murowany to efektowny element architektury ogrodowej, który będzie służyć przez długie lata do urządzania wspaniałych biesiad pod chmurką. Jego budowa nie jest trudna, dlatego warto pokusić się o samodzielne wykonanie takiej konstrukcji w przydomowym ogrodzie. Sprawdź, jak zrobić grill murowany z cegły lub kamienia i na co zwrócić uwagę przy jego projektowaniu.
Od czego zacząć budowę własnego murowanego grilla?
W wybudowaniu paleniska z rusztem w przydomowym ogrodzie pomogą Ci gotowe projekty grilli. Wystarczy wybrać odpowiednią konstrukcję i potem wykonać ją zgodnie ze wskazówkami technicznymi. Równie dobrze jednak możesz zaprojektować taki obiekt samodzielnie. Zanim się za to zabierzesz, przemyśl najpierw kilka istotnych kwestii:
- gdzie postawić grill murowany na działce – powinien być on zlokalizowany w taki sposób, by unoszący się z niego dym nie docierał ani do okien Twojego domu, ani domów sąsiadów; jednocześnie warto go umiejscowić w pobliżu strefy wypoczynkowej w ogrodzie, a więc np. altany czy mebli ogrodowych;
- jakie funkcje ma pełnić grill murowany – może być on jedynie prostą konstrukcją zawierającą palenisko i ruszt, ale możesz go także wyposażyć w dodatkowe elementy i stworzyć od razu np. grill z wędzarnią; warto także rozważyć dobudowanie blatu, który przyda się do przygotowywania potraw, czy też wnęki na węgiel i akcesoria grillowe;
- jakiej wielkości zaprojektować grill ogrodowy – jeśli zamierzasz przyrządzać posiłki jedynie w gronie najbliższych, wystarczająca będzie wielkość paleniska i rusztu wynosząca około 70 × 40 cm, ale jeśli planujesz przyjęcia dla liczniejszych grup gości, rozważ budowę obiektu o większych rozmiarach;
- estetyka – zastanów się, czy ma być to grill murowany nowoczesny o minimalistycznej konstrukcji, czy może tradycyjny o kształcie przypominającym starodawny piec – postaraj się zaprojektować go tak, by pasował do projektu domu i aranżacji ogrodu.
Przygotowując projekt grilla murowanego, zastanów się także, czy ma być to grill otwarty, czy zamknięty. Ten drugi jest wyposażony w okap i komin, dlatego jest nieco trudniejszy w budowie, jednak ułatwia przyrządzanie potraw (są one zabezpieczone np. przed silnym wiatrem i deszczem) i przede wszystkim odprowadza dym wysoko, ponad głowami biesiadników.
Na koniec musisz zdecydować, z czego wybudować swój grill ogrodowy murowany, ponieważ może być on wykonany z różnych materiałów.
Dowiedz się: jak ciekawie urządzić mały ogród przydomowy?
Z jakiego materiału możemy wykonać grill murowany?
Z czego zrobić grilla ogrodowego? Najlepiej z materiałów trwałych i odpornych nie tylko na ogień, ale też na czynniki atmosferyczne, ponieważ taka konstrukcja będzie stała w ogrodzie przez cały rok. Do wzniesienia grilla murowanego sprawdzają się przede wszystkim:
- cegły – najczęściej budowany jest grill murowany z cegły czerwonej lub z klinkieru;
- kamienia – na domowy grill kamienny najlepiej wybrać skały o niskiej nasiąkliwości, a więc np. granit, bazalt, sjenit, czy choćby kamień polny.
Jeśli nie masz doświadczenia murarskiego, postaw na prosty grill z cegły klinkierowej lub zwykłej, która ze względu na swój regularny kształt jest łatwa do ułożenia. Zamiast cegieł możesz użyć również bloczków betonowych lub silikatowych. Nie buduj natomiast takiej konstrukcji z betonu komórkowego lub pustaków ceramicznych, ponieważ takie elementy są zbyt nasiąkliwe, co sprawi, że grill będzie bardzo nietrwały.
Soliny, trwały i efektowny będzie natomiast kamienny grill, jednak nastaw się, że jego wykonanie będzie trochę bardziej pracochłonne.
Poniżej dowiesz się, jak zbudować grill ogrodowy z cegły lub kamienia metodą zrób to sam (DIY). Do jego budowy będziesz potrzebować m.in.:
- odpowiedniej ilości cegieł lub kamienia;
- zaprawę do murowania i fugowania;
- ruszt grilla np. ze stali nierdzewnej;
- płytę paleniska;
- opcjonalnie ceowniki, które można wykorzystać jako prowadnice rusztu;
- żwir i beton do wykonania fundamentu.
Jak zbudować grill murowany z cegły krok po kroku? DIY
Jeśli zastanawiasz się, jak zbudować grill murowany z cegły, poniżej znajdziesz prostą instrukcję wzniesienia takiej konstrukcji. Samodzielna budowa grilla na działce nie jest trudna i wystarczy Ci do tego podstawowa wiedza na temat murowania. Oto jak krok po kroku wykonać samemu grill ogrodowy z cegły, czyli metodą DIY:
Krok 1 – Przygotuj podłoże i fundament
W wybranym miejscu zaznacz palikami i sznurkiem zarys podstawy grilla i usuń z niego warstwę ziemi na głębokość około 30 cm. Wykopany dół wyłóż równo żwirem, a następnie wylej na tak przygotowane podłoże warstwę betonu o grubości około 15 cm. Odczekaj kilka lub nawet kilkanaście dni, aż fundament się odpowiednio utwardzi.
Krok 2 – Wymuruj konstrukcje grilla
Na oczyszczony fundament nałóż warstwę zaprawy i zacznij murować ściany konstrukcji, warstwa po warstwie. W każdej kolejnej warstwie cegły układaj z przesunięciem o połowę długości w stosunku do poprzedniej (czyli na tzw. mijankę). Grubość spoiny powinna wynosić od 6 do 40 mm. Pamiętaj także, żeby między warstwami umieszczać elementy dystansowe, które należy usuwać po ułożeniu kolejnej warstwy muru. Jeśli chcesz zbudować grill zamknięty, okap nad paleniskiem umieść na wysokości około 60 cm.
Po wzniesieniu ścian grilla ponownie odczekaj kilka dni, żeby zaprawa dobrze wyschła.
Krok 3 – Wykonaj palenisko i ruszt
Ostatnim etapem budowy grilla z cegły jest wykonanie w nim paleniska i zamontowanie rusztu. Palenisko możesz zrobić ze zbrojonego betonu lub wykorzystać do tego gotową płytę, w której należy zrobić otwory, aby zapewnić lepszy ciąg podczas grillowania. Ruszt najlepiej kupić jako gotową konstrukcję (dostaniesz go w markecie budowlanym), ale możesz też zamówić go na wymiar. Można go osadzić na wmurowanych w ścianki bolcach lub półkach z cegieł, albo na wspomnianych wyżej ceownikach służących za prowadnice.
Budowa grilla ogrodowego z cegły klinkierowej i cegły czerwonej przebiega w taki sam sposób i jak widzisz, nie jest skomplikowana. Pamiętaj jednak, że po wzniesieniu konstrukcji warto odczekać nawet dwa tygodnie, aż zaprawa dobrze wyschnie i dopiero wtedy przetestować grilla.
Jak zbudować grill murowany z kamienia krok po kroku? DIY
A jak zrobić grill murowany z kamienia? Pracę zacznij także od przygotowania fundamentów. Wykorzystaj do tego beton o klasie co najmniej B15. Po utwardzeniu się podłoża możesz rozpocząć budowę ścian grilla z kamieni. Jeśli nie wiesz, jak zbudować grill ogrodowy z kamienia np. polnego, obejrzyj sposób wznoszenia z nich ścian na filmach dostępnych w internecie, a potem postaraj się wykonać podobnie wszystkie czynności.
Zwróć uwagę, że budowa grilla ogrodowego z kamienia wymaga odpowiedniego dopasowania poszczególnych elementów. Pamiętaj też, by do ich łączenia używać specjalnej zaprawy do kamienia.
W ułożeniu kolejnych warstw z kamienia pomogą Ci szalunki z desek, które ustabilizują konstrukcję i zapobiegną przesuwaniu się poszczególnych elementów.
Budowę kamiennego muru należy zacząć od narożników, a potem uzupełniać stopniowo kolejne warstwy ścian. Następnie na odpowiedniej wysokości wykonaj deskowanie na podstawę paleniska i dopiero potem zajmij się wznoszeniem wyższych partii ścian wraz z miejscem na ruszt.
Warto wiedzieć: czy budowa wiaty ogrodowej wymaga pozwolenia na budowę?
Jak zbudować grill murowany z wędzarnią?
Jeśli lubisz smak domowych wędlin, dobrym rozwiązaniem będzie wybudowanie grilla murowanego z wędzarnią. Będziesz mógł w niej wędzić nie tylko wyroby mięsne, ale także ryby, czy sery.
Jak zbudować grill murowany z wędzarnią krok po kroku? W praktyce polega to na dobudowaniu do grilla konstrukcji pionowej składającej się z komory wędzarniczej, paleniska oraz drzwiczek. Dodatkowo należy ją wyposażyć w kanał dymowy.
Budowa grilla z wędzarnią przebiega podobnie jak budowa samego grilla. Pod konstrukcje wędzarni należy więc przygotować fundament, a potem wznieść jej ściany np. z cegieł. Komora wędzarnicza powinna przypominać wąski domek. Ma on więc prostą konstrukcję i dlatego jej wzniesienie nie nastręczy trudności. Wewnątrz należy umieścić palenisko, najlepiej na poziomie fundamentu.
Istotną kwestią jest zadaszenie wędzarni. Najczęściej ma ono formę dwuspadowego daszku i możesz go wykonać po prostu z drewna. Jeśli planujesz wędzić na gorąco, otwór kanału dymnego w komorze wędzarniczej zasłoń szybrem, który pomaga kontrolować przepływ dymu. Sam kanał dymny powinien mieć około 1,5 metra długości i maksymalnie 20 cm średnicy, ponieważ dzięki temu będzie dobrze utrzymywał temperaturę wewnątrz komory.
Jak już wzniesiesz swój murowany grill z wędzarnią, zamontuj w tej ostatniej konstrukcji drzwiczki np. żeliwne lub drewniane.
Przy budowie grilla z wędzarnią warto pomyśleć o dodatkowych elementach np. specjalnej wnęce do składowania drewna i węgla oraz półce do chowania akcesoriów grillowych. Przyda się też blat, na którym będziesz mógł przygotowywać produkty do obróbki termicznej, a potem wykładać na niego gotowe potrawy.
Ile kosztuje budowa grilla murowanego?
Koszt budowy grilla murowanego zależy od jego rozmiarów oraz użytych materiałów. Cena jednej cegły pełnej wynosi około 2 zł, a więc zakładając, że do wzniesienia prostej konstrukcji powinno wystarczyć około 200 sztuk, za sam materiał zapłacisz 400 zł. Do tego należy doliczyć koszt betonu, zaprawy, a także rusztu (najlepiej kupić gotowy np. w markecie budowlanym). Jeśli wszystkie prace wykonasz samodzielnie, koszt grilla ogrodowego powinien się zatem zamknąć w kwocie kilkuset złotych.
Nieco więcej kosztować będzie grill murowany z wędzarnią – cena jego budowy może bowiem wynieść nawet powyżej 1,5 tys. złotych ze względu na wielkość konstrukcji oraz dodatkowe elementy (same drzwiczki żeliwne do wędzarni kosztują minimum 500 zł).
Warto dodać, że w niewiele droższe są gotowe grille betonowe, których montaż w ogrodzie polega jedynie na połączeniu kilku elementów.
Grill murowany w ogrodzie – czy warto?
W sklepach jest duży wybór gotowych grilli ogrodowych – od najprostszych mobilnych, z metalowym paleniskiem, po bardziej zaawansowane: węglowe, elektryczne i gazowe. Pojawia się więc pytanie, czy warto decydować się na budowę grilla murowanego?
Wielbiciele barbecue twierdzą, że jak najbardziej warto, ponieważ grill murowany jest o wiele trwalszy (może służyć przez wiele długich lat), a także łatwiejszy w obsłudze i czyszczeniu niż grill metalowy. Ponadto można go zbudować w takich rozmiarach, by umożliwiał przyrządzanie potraw dla dużej liczby osób.
Murowany grill wzbogaca również architekturę ogrodową i podnosi walory estetyczne oraz użytkowe posesji. Planując aranżację ogrodu, warto pomyśleć o tym, by wybudować taką konstrukcję np. w przestronnej altanie, która umożliwi biesiadowanie nawet przy niekorzystnej aurze. Ciekawym rozwiązaniem jest też kuchnia letnia z tarasem, na którym można umieścić właśnie grill i wędzarnię, a nawet piec chlebowy.
Autor artykułu
Inne artykuły tego autora