Jak uwzględnić trójkąt roboczy przy projektowaniu ergonomicznej kuchni?
Trójkąt roboczy w kuchni określa sposób rozmieszczenia we wnętrzu trzech najważniejszych sprzętów kuchennych, czyli zlewozmywaka, lodówki oraz kuchenki. Jak się bowiem okazuje, ich właściwe ustawienie decyduje o tym, czy kuchnia będzie ergonomiczna.
Trójkąt roboczy w kuchni – czym właściwie jest?
Zastanawiasz się, jak urządzić kuchnię? Choć jej estetyka bez wątpienia będzie odgrywała ważną rolę, znacznie ważniejsze jest, by pomieszczenie to było funkcjonalne i ergonomiczne. W kuchni będziesz przecież spędzać sporo czasu na przygotowywaniu posiłków i powinno zależeć Ci na tym, by wykonywanie związanych z tym czynności było wygodne, łatwe i bezpieczne.
Kluczowy jest zatem układ kuchni i zasady jego rozplanowania najlepiej określa właśnie trójkąt roboczy. Co to jest? Jest to sposób ustawienia w kuchni trzech najważniejszych sprzętów kuchennych, które jednocześnie stanowią podstawowe strefy robocze podczas przygotowywania posiłków. Strefami tymi są:
- strefa zapasów – reprezentuje ją lodówka;
- strefa zmywania – znajduje się tam, gdzie zlewozmywak;
- strefa gotowania – najważniejszym w niej sprzętem jest kuchenka lub płyta kuchenna.
Trójkąt kuchenny wyznacza zatem najważniejsze obszary, które są wykorzystywane przez użytkowników kuchni. Chcąc przygotować posiłek, najpierw bowiem sięgamy do lodówki po odpowiednie produkty, następnie je przygotowujemy do dalszej obróbki, korzystając ze zlewozmywaka, a na końcu używamy kuchenki w celu przyrządzenia z nich gotowego dania.
Zasada urządzania kuchni według trójkąta roboczego polega na tym, że każda z trzech stref powinna tworzyć jeden z wierzchołków trójkąta. Ważna jest także kolejność lokalizacji każdej ze stref (i jednocześnie kluczowych dla nich sprzętów) oraz zachowanie odpowiednich odległości między nimi.
Jak stworzyć i zaaranżować kuchnię w zabudowie?
Trójkąt roboczy w kuchni a ustawienie sprzętu AGD
Główną ideą urządzania kuchni zgodnie z zasadą trójkąta roboczego jest zapewnienie jak najwygodniejszego korzystania z podstawowych sprzętów AGD. Dzięki ich odpowiedniemu ustawieniu możemy szybko poruszać się między strefami, co ułatwi nam przyrządzanie posiłków i oszczędzi czas.
Warto więc znać wymiary trójkąta roboczego, a konkretnie prawidłowe odległości między poszczególnymi sprzętami, które w idealnym układzie powinny wynosić:
- między lodówką a zlewozmywakiem – od 120 do 210 cm;
- między zlewozmywakiem a kuchenką – od 120 do 210 cm;
- między kuchenką a lodówką – od 120 do 270 cm.
Co ważne, łączna długość ramion trójkąta roboczego nie powinna przekraczać 7 metrów. Takie rozmieszczenie sprzętów w kuchni jest optymalne i ergonomiczne.
Warto zwrócić uwagę, że wszelkie czynności kuchenne rozpoczynamy zazwyczaj od strefy przechowywania. Najważniejsze znaczenie ma więc ustawienie lodówki w kuchni, do której potem należy dopasować odpowiednie rozmieszczenie zlewozmywaka i kuchenki. Dobrze jest to zrobić zgodnie z kierunkiem pracy.
Jeśli jesteś praworęczny, lodówka powinna stać z lewej strony, a w dalszej kolejności zlewozmywak i kuchenka. Dla osób leworęcznych optymalne będzie ustawienie odwrotne, a więc w kolejności od lewej: kuchenki, potem zlewu, a na końcu lodówki.
Dowiedz się więcej: Nowoczesna kuchnia – jak modnie urządzić nowoczesną kuchnię?
Trójkąt roboczy a kształt kuchni
Duży wpływ na rozmieszczenie sprzętów ma układ kuchni, a konkretnie ustawienie mebli. Najczęściej spotykane jest ich ułożenie jednorzędowe, dwurzędowe, w kształcie litery L lub U, a także z wykorzystaniem wyspy. Poniżej podpowiadamy, jak zachować zasady trójkąta roboczego w zależności od sposobu ustawienia mebli.
Trójkąt roboczy w kuchni jednorzędowej
Kuchnia w jednym ciągu najczęściej jest aranżowana w wąskich kuchniach lub w aneksach kuchennych połączonych z salonem, lub jadalnią. Wówczas wszystkie meble i sprzęty AGD są ustawione w jednym rzędzie przy jednej ścianie.
W tym przypadku trójkąt roboczy w pomieszczeniu kuchennym można zrealizować poprzez ustawienie lodówki wolnostojącej pod ścianą prostopadle przylegającą do rzędu mebli, a zlewozmywak i kuchenkę ulokować między szafkami.
Jeśli nie jest to możliwe, wszystkie trzy strefy robocze należy rozplanować w jednym rzędzie, jednak zachowując przynajmniej ich właściwą kolejność oraz odległości między nimi. Warto tu pamiętać, by poszczególne strefy oddzielić blatami.
Trójkąt roboczy w kuchni prostokątnej (dwurzędowej)
W kuchni dwurzędowej kuchenny trójkąt roboczy jest łatwy do realizacji, ponieważ mamy tu do czynienia z dwoma rzędami szafek ustawionych na przeciwległych ścianach. Najlepszym sposobem na rozmieszczenie sprzętów i jednocześnie wierzchołków trójkąta roboczego jest ulokowanie w tym samym rzędzie lodówki i zlewozmywaka, natomiast naprzeciwko nich umieszczenie kuchenki.
Trójkąt roboczy w kuchni w kształcie litery L
A jak zaplanować trójkąt roboczy, gdy kuchnia ma ustawienie w kształcie litery L? W tym przypadku meble kuchenne ustawione są również w dwóch rzędach, ale przy ścianach przylegających do siebie prostopadle. Taki układ również sprzyja ergonomicznemu rozmieszczeniu stref roboczych, ponieważ przy dłuższej ścianie można umieścić lodówkę i zlewozmywak, natomiast przy krótszej ścianie kuchenkę.
Trójkąt roboczy w kuchni w kształcie litery U
Kuchnie w kształcie litery U mają ustawione rzędy szafek przy trzech ścianach. Taki układ jest najczęściej stosowany w niewielkich pomieszczeniach. Ciąg kuchenny w małej kuchni powinien zaczynać się od lodówki, którą należy ustawić po prawej lub lewej stronie przy wejściu do pomieszczenia.
Naprzeciwko niej najlepiej umieścić kuchenkę, natomiast zlewozmywak powinien znaleźć się przy trzeciej ścianie. W ten sposób można w prosty sposób zachować zasady trójkąta roboczego i znacznie podnieść komfort pracy w kuchni.
Trójkąt roboczy w kuchni z wyspą
Wyspa w kuchni jest rozwiązaniem stosowanym głównie w nowoczesnym budownictwie, gdzie najważniejszym miejscem w domu jest przestronny salon połączony z pomieszczeniem kuchennym.
Układ mebli w kuchni z wyspą otwartej na salon zazwyczaj wygląda następująco: pod ścianą znajduje się jeden rząd szafek, natomiast w pewnej odległości od niego zamontowana jest wyspa, która pełni najczęściej funkcję blatu roboczego.
Chcąc stworzyć ergonomiczny trójkąt roboczy w kuchni z wyspą, najlepiej na wyspie umieścić zlewozmywak lub kuchenkę, natomiast pozostałe sprzęty przy ścianie. Podobnie powinien wyglądać układ stref roboczych, gdy wyspa znajduje się w kuchni zamkniętej, ponieważ i takie rozwiązanie jest dość często spotykane.
Przeczytaj: Kuchnia na poddaszu – jak urządzić malutką kuchnię na poddaszu ze skosami?
O czym pamiętać projektując kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?
Chcąc stworzyć ergonomiczny trójkąt roboczy, projektowanie kuchni najlepiej zacząć od dokładnego wymierzenia wnętrza, a następnie na kartce papieru rozrysować układ szafek i ustawienie kluczowych sprzętów.
W zależności od kształtu i wielkości pomieszczenia zadanie to może okazać się dość trudne. Warto więc pamiętać o kilku ważnych kwestiach – przede wszystkim, by zachować podstawowe zasady dotyczące kolejności lokalizacji każdej z trzech kluczowych stref roboczych oraz zachowania odpowiedniej odległości między nimi. Ponadto należy wystrzegać się kilku błędów, które dość często spotkać można w aranżacjach kuchni:
- trzy najważniejsze sprzęty nie powinny stać bezpośrednio koło siebie – szczególnie kuchenka obok zlewu jest ryzykownym rozwiązaniem, ponieważ w przypadku kuchenki gazowej grozi to zalewaniem palników wodą, a w przypadku płyty grzewczej – niebezpiecznym zwarciem;
- pozostawienie zbyt dużych odległości między kluczowymi strefami – zdarza się to głównie w przestronnych kuchniach, gdzie występują duże odstępy między ścianami – wówczas warto rozważyć zamontowanie wyspy, która rozwiąże ten problem i pozwoli na stworzenie wygodnego trójkąta roboczego;
- nieprawidłowe rozmieszczenie szafek – przykładowo, szafki służące do przechowywania żywności powinny znajdować się w pobliżu lodówki, a nie po drugiej stronie kuchni, bo wtedy będzie trzeba pokonywać zbyt duże odległości, by przyrządzić posiłek;
- źle rozplanowane blaty kuchenne – najważniejszy jest blat roboczy, na którym przygotowujemy składniki do potraw (siekamy, mieszamy, kroimy na kawałki itp.) - optymalnie powinien on się znajdować między zlewozmywakiem a kuchenką oraz mieć odpowiednią długość, najlepiej co najmniej 120 cm;
- błędne ustawienie pozostałych urządzeń AGD – wiele osób nie wie, gdzie powinna być zmywarka w kuchni, albo gdzie ustawić piekarnik, czy kuchenkę mikrofalową, które przecież także pełnią ważne funkcje podczas przygotowywania posiłków – warto więc pamiętać, że zmywarka powinna znajdować się w pobliżu zlewozmywaka, natomiast wszelkie piekarniki i inne urządzenia do podgrzewania potraw w pobliżu kuchenki lub płyty grzewczej.
Już wiesz, jak urządzić kuchnię zgodnie z zasadami trójkąta roboczego? Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu najważniejszych sprzętów, czyli lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, zyskasz wygodną i bezpieczną przestrzeń do przyrządzania posiłków, którą łatwo będzie też posprzątać. Warto więc poświęcić czas na właściwe rozplanowanie wnętrza, które wbrew pozorom nie jest trudne – wystarczy, że będziesz się kierować naszymi poradami.
Autor artykułu
Inne artykuły tego autora